3 måneder gammel.

5 tips til den nybagte mor #4

untitled-8


– Dårlige vaner:

Du vil formentlig støde på én eller flere, der kommer med det fine råd, ikke at give babyen dårlige vaner. Blandt andet skal baby lære at sove selv, den skal bestemt ikke vugges og den må gerne ligge og græde – bare lidt. Holdt lige engang! Babyer kan ikke forkæles – det kan de bare ikke. De kan ikke engang finde deres hænder, eller skelne sig selv fra os andre, så hvordan kan vi forkæle dem? De kan ikke bruge det imod os, og snøre os senere hen. De skal have al den kærlighed og omsorg de overhovedet har brug for. De dårlige vaner kommer simpelthen ikke på tale i babys første leveår. Baby har boet under dit bankende hjerte i 9 måneder, tæt omsvøbt af dig – i din mave. Den har brug for nærhed og tryghed, og den skal nok lære at sove for sig selv, eller falde i søvn uden at blive vugget senere hen. Det er i hvert fald de færreste der vugger deres 16-årige. Jeg siger det bare.


– De andre forældre:

Der er ingen tvivl om, at forældre ved noget om dét med at have børn. Ens egne forældre – og ens partners forældre ved også en hel masse. Men det gør du også. Du ved faktisk allerbedst. I hvert fald når det kommer til dit eget barn. Du vil godt kunne mærke i din mave, hvornår du har brug for råd og vejledning, og hvornår du egentlig har ret god føling med det du laver. Så lær at luk af for de gode råd (også den om de dårlige vaner eksempelvis), tag det du kan bruge – og skub så resten væk. Hvis det bliver for meget, så må du gerne sige fra. Det er okay at sige: ”Tak fordi du prøver at hjælpe, men det her synes jeg faktisk jeg selv har styr på”. Og sig det helst inden du bliver irriteret, for der er med garanti ingen der kommer med gode råd, for at gøre dig ked af det. Men mange forældre, og sikkert også dig selv, har for vane at fortælle hvad der virkede for dem – også uden de er blevet spurgt. Se bare disse indlæg.


– Røde folder:

Langt de fleste babyer, hvis ikke alle, får så mange deller, at den ene delle rager ud over den anden. Og det kan være SÅ svært at holde huden ren og tør, hvorfor man kan blive helt chokeret over hvor rødt og hudløst der faktisk kan blive. Dette er især på halsen (altså i hagerne) i lysken, og sommetider også bag ørerne. Det er jo fordi snavs nemt sætter sig de steder hvor man ikke sådan helt kan komme til. Mælk ved hals og ører – og ja, andre ting i ble-området. Igen kan kogtvandsklude faktisk være gode, men også talkum er godt til folderne. Det vigtigste er faktisk det forebyggende arbejde. Overvej en stofble til at opfange mælken når din baby spiser. Tør baby godt forneden ved hvert bleskift – og har baby en tendens til rød mås eller røde folder, så er en masse luft også godt. Sørg for at vaske folderne så grundigt du kan, når du har baby i bad, og gør det så for vane at holde øje hver dag, for rødmen kan opstå på ingen tid, og kan ende ud i svamp som gør modbydeligt ondt. Hvis det er meget svært at få lov at se folderne på halsen, så prøv at lægge din baby på maven, da det giver lidt bedre udsyn til det område, som ofte bliver rødt. Men vaske, lufte og tørre – er uheldet ude, så kogtvandsklude eller talkum. For nogen virker zinksalve også – prøv dig frem.


– Låste lemmer, kolik og dårlig søvn

En del babyer vil have rigtig god gavn af noget behandling. Enten i form af kiropraktor, kraniosakral-terapi, fysioterapi eller zoneterapi. Og de behandlinger kan bruges i forbindelse med nærmest alt. Her har kiropraktoren virkelig hjulpet lillebror, som viste sig at være låst i både muskler og led i både bækken, ryg og nakke. Han har derfor fået skævt baghoved, og ikke haft spor lyst til at løfte sit hoved når han lå på maven. 3 behandlinger senere – og han virker igen. Hovedet er stadig skævt, men det arbejdes der videre på, da det jo ikke rettes op fra den ene dag til den anden. Mit tip? Bestil en tid til din nyfødte inden problemet er opstået. Det er ikke altid man kan mærke at noget tynger baby, og det er penge der er godt givet ud, hvis det kan forhindre enhver form for ubehag. Og jeg syntes i øvrigt også, at det lød lidt for hokus pokus i mine ører, at tage sin baby til sådan nogle behandlinger. Men det virker altså – helt vildt godt endda!


– Leg med din baby

Det kan sommetider være svært at vide, hvad man skal stille op med en kødtamagotchi, men man kan faktisk godt lege med sin baby. Sådan tumle-lege. Babyer skal stimuleres på mange måder – også på balancen, og også imens de er helt små. Der er derfor ikke noget forkert i, at vende sin lille, nuttede og skrøbelige øgle på hovedet, trille i sengen eller danse rundt til god musik. Det er godt for dit barns motorik når det ikke bare ligger på ryggen eller på maven, men også mærker bevægelse. Det har jo i øvrigt også ligget på hovedet inde i maven, så det er slet ikke farligt, at vende den lille på hovedet når den er kommet ud. Jeg tror de fleste forældre kan give mig ret i, at der er så latterligt stort fokus på at ”træne nakke” så baby kan løfte hovedet når det ligger på maven, men det er altså mindst lige så vigtigt at træne balancen.


Læs også #tips1, #tips2 og #tips3

... Ingen kommentarer - endnu!

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

SMID EN KOMMENTAR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 måneder gammel.